Het Kinecentrum | MCKENZIE METHODE
5883
post-template-default,single,single-post,postid-5883,single-format-standard,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-2.0,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,vertical_menu_background_opacity_over_slider vertical_menu_background_opacity_over_slider_on,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive

MCKENZIE METHODE

De McKenzie Methode® staat ook bekend als Mechanische Diagnose en Therapie® (MDT) en is ontwikkeld door een Nieuw-Zeelandse fysiotherapeut, Robin McKenzie. Dit systeem is grondig onderzocht sinds Robin McKenzie in 1981 zijn artikel publiceerde ‘Mechanical Diagnosis and Therapy of the Lumbar Spine’. Het is nu één van de meest gebruikte assessment en behandelingssystemen voor musculoskeletale pijn ter wereld.

Specifieke kenmerken van MDT

De therapeut onderzoekt de patiënt met behulp van een gevalideerd assessment protocol. Nadat de voorgeschiedenis is opgenomen, begeleidt de therapeut de patiënt door een serie van bewegingen en houdingen om de classificatie van de klacht te bepalen. Op basis van deze classificatie krijgt de patiënt een op-maat-gemaakt behandelplan. De nadruk binnen MDT ligt op het stimuleren van onafhankelijkheid en zelfbehandeling. De behandeling kan therapeutische technieken omvatten zoals mobilisaties en manipulaties, maar het streven is altijd om de patiënt onafhankelijk te maken van de therapeut en in staat te stellen om hun eigen klacht te behandelen.

Het doel van de therapie is de pijn te centraliseren: hiermee bedoelen we dat de pijnzone wordt verkleind van in de periferie richting de wervelkolom. Concreet voorbeeld:  je hebt beenpijn tot aan je enkel en door het specifieke oefenprogramma in jouw “voorkeursrichting” kan je de pijn terugdringen naar je knie of bil, dus richting je rug en is maw je beenpijn verminderd en uiteindelijk helemaal verdwenen.

Indicatie voor MDT

De resultaten van het eerste consult bepalen of de klachten van de patiënt geschikt zijn voor dit type interventie. Als mdt niet geïndiceerd is, zal een andere passende behandelwijze gekozen worden.

Meest voorkomende indicaties voor verwijzing

  • Patiënten met acute of chronische musculoskeletale pijn, waaronder hoofdpijn.
  • Patiënten met ischialgie of brachialgie voor wie u een CT, MRI of operatie overweegt, zelfs met de aanwezigheid van neurologische invloeden.
  • Patiënten met mechanische rug-, nek- of extremiteit klachten, waarbij andere interventies niet aansloegen.